2021-09-09 10:45:16• hírek • Szatmár.ro

Épül a csűrszínház Egriben, zajlanak a tavasszal megkezdett munkálatok

Mozgalmas volt az elmúlt néhány hónap az egri önkormányzatot számára, hiszen számos tavasszal eltervezett beruházás megvalósítása váratott magára. Szabó Elek polgármester szerkesztőségünknek elmondta, mit is sikerült elvégezni az elmúlt hónapokban és melyek azok a munkálatok, amelyeket a tervek szerint még év végéig befejezne az önkormányzat.

„Igyekeztünk úgy beosztani a rendelkezésünkre álló költségvetést, hogy úgy a polgármesteri hivatal, mind a hozzá tartozó intézmények működési- és bérszükségleteit biztosítani tudjuk, ugyanakkor beruházásokra, fejlesztésekre, és egyéb, talán nem várt kiadásokra is tudjunk költeni” – fogalmazott az elöljáró.

Ennek fényében utak, utcák és járdák korszerűsítése zajlott és zajlik még most is a községben, Egriben kisebb utcákat aszfaltoztak, összességében mintegy 1 kilométeren – ezeket nem sokára be is fejezik –, míg Gombáspusztán a járdaöntés volt a cél.

„A befejezett szakaszokon túl szeretnénk további utcákat és járdákat korszerűsíteni a községben, ezek dokumentációján már dolgozunk, illetve a kivitelezőket is megkértük, tegyenek ajánlatot a munkálatokra” – magyarázta a polgármester, aki elmondta azt is, hogy ha sikerül befejezni az eltervezett útaszfaltozásokat Egriben, akkor az utcák mintegy 95%-át aszfalt fogja borítani a faluban.



Ugyanakkor az év hátralevő részére tervben van több föld- és mezőgazdasági út lekövezése is, az ezekhez szükséges alapanyagok beszerzése is elkezdődött.

A nyár folyamán 10 hídgyűrűt vásárolt az önkormányzat, melyeket el is helyzetek olyan vízelfolyásokba, ahol a föld meg volt ereszkedve és úgy ítélték meg, szükség van ezekre a beton elemekre az esővizek jobb elvezetése érdekében.

Épül az új iskola Újegriben is

Szabó Elek polgármester elmondta továbbá azt is, hogy idén előrelépés történt az újegri általános iskola felújítása és bővítése terén. Mint azt tudni kell, a tanintézmény épületének korszerűsítésére és bővítésére még régebben nyert finanszírozást a fejlesztési minisztériumtól az egri önkormányzat, de sokáig nem haladt ez a beruházás. Az idén viszont érkezett finanszírozás és megkezdődhetett a munka, mely mára mintegy 80%-ban elkészült.
„Az újegri iskola régi épülete teljesen megújul, illetve épül egy másik iskolaépület is az elemi osztályosok számára. A tervek szerint december 31-éig elkészül a kivitelezés” – mutatott rá a polgármester.





Épül a csűrszínház Egriben

Csűrszínház épül Egriben annak a határon átívelő európai uniós pályázatnak a finanszírozásából, melyet az ukrajnai Mezőgecse településsel közösen nyert meg az önkormányzat. De mivel időközben Mezőgecse közigazgatásilag megszűnt mint község, és Beregszászhoz csatolták, a pályázatot is módosítani kellett, így sokat késett ennek kifizetése és kivitelezése.

Úgy néz ki viszont, időközben sikerült rendezni az ügyet, és megkezdhették az építkezést. Az alapot már megöntötték, következik a vasbeton váz, amire rákerülhet a már gyártás alatt álló tetőszerkezet is, várhatóan már jövő hónapban. Igaz idén még nem fejeződik be az építkezés de mire beköszönt a tél tető alá kerül a csűrszínház, amit helyileg egyébként az egri labdarúgópálya szomszédságában építenek.



Napelemek kerülhetnek az iskolára

Fotovoltaikus elemek kerülhetnek az Egri Általános Iskolára – de csak ha minden kedvezően alakul – mutatott rá Szabó Elek. Egy megyei projekt keretében több település iskoláját látják majd el zöld energiával, de még nem tudni hány iskola részesül eme kiváltságban, ugyanis a dokumentáció beszedését csak most végzik, de pár héten belül eldőlhet lesz e programból valami Egri számára is. Szabó Elek elmondta, bíznak benne, remélik kedvező elbírálásban részesül az iskola pályázata.

PUG

Elkészítésre vár ugyanakkor a község területrendezési terve (PUG) is, amit a korábbi vezetőség ugyan már elkezdett, viszont mivel átfedés mutatkozott a község belterületei és a Natura 2000-es környezetvédelmi területek között, akkor nem kapta meg a község az erre vonatkozó környezetvédelmi engedélyeket. A polgármester szerint így várhatóan néhány hektár területről kénytelen lesz lemondani a község, annak érdekében, hogy a PUG engedélyeztethető legyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: